sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

California roll

Minun on pitänyt laskea jo monta kertaa, montako STOP-merkkiä työmatkalleni osuu. En ole päässyt vielä kertaakaan kymmentä pidemmälle ennen kuin jokin muu asia on vienyt huomioni. Useimmiten muut (törtöt) autoilijat ja California roll.

California roll on toki mainio ja herkullinen asia, jos kyse on sushista, mutta kun kyse on liikenteestä, saa se minut puistelemaan päätäni harvasen päivä. California roll tarkoittaa stop -merkin huomiotta jättämistä, eli sen yli rullaamista. Valitettavasti tämä on näillä kulmilla niin yleistä, että sille on kehitetty oma käsitteensä.

USA:ssa rakastetaan stop -merkkejä vähintään yhtä paljon kuin Euroopassa liikenneympyröitä. Liikenneympyrät on korvattu täällä usein all way/ four way -risteyksillä, eli risteyksillä, jossa kaikki risteykseen saapujat tulevat stop -merkin takaa. Ajovuoro määräytyy sen mukaan, kuka saapui risteykseen ensimmäisenä. Yleensä all way -risteykset ovat sujuvia ja mukavia, sillä kenenkään ei tarvitse odottaa vuoroaan kovin pitkään. Joskus homma kuitenkin tökkii, jos joku ei menekään vuorollaan tai rullaa törkeästi suoraan risteyksen yli kanssa-autoilijoista piittaamatta.


Niin houkuttelevaa kuin rullaaminen saattaa joskus hyvällä näkyvyydellä, kiireessä tai tyhjällä tiellä ollakin, yritän muistaa oman ärsytykseni sekä sen, että poliiseille nämä risteykset ovat myös oivia sakkoapajia. Tuttuni sai juuri usemman sadan dollarin sakot, mikä ei tietty paljoa naurattanut. Eikä kyllä naurattaisi sekään, jos joku rullaisi ylitseni juoksu- tai pyörälenkillä.

Meidän naapurustossa stop -merkkejä on melkein joka risteyksessä ja vajaan viiden kilometrin työmatkalleni niitä osuu taatusti ainakin parikymmentä. Joissain risteyksissä ne ovat ihan aiheellisia, mutta toisinaan mietin logiikkaa merkkien takana. Ehkä niitä teetettiin joskus vuosia sitten vahingossa liikaa ja siroteltiin randomisti ympäri kaupunkia. Tai sitten joku päättävä taho vain pitää niistä. Enpäs tiedä... Mutta sen tiedän, että niitä ja niiden yli rullaavia autoja on hämmentävän paljon.
2 kommenttia:

  1. Jos risteyksessä on vain minä ja tyyliin yksi muu auto ja hyvä näkyvyys, syyllistyn itse tuohon rullaukseen, joskin hitaasti. Hyi mua. Aikoinani huomasin täällä vähän sellaista ilmiötä aina välillä, että jos itse suhtauduin STOP-merkkiin niin kuin siihen kuuluu suhtautua eli stoppaamalla ajoneuvoni täysin, kukaan muu ei suhtautunut ja joku tohelo sitten otti sen "mulle kuuluvan vuoron" mennä 4-way-risteyksessä, koska ei jaksanut odottaa, ja vähän sotki sujuvaa järjestystä. California rolling vain rulaa täällä. Noilla tavoilla uusi mamukin oppi, miten paikalliset toimivat, haha. Toinen ääripää ovat sitten ne, jotka eivät uskalla mennä sillä omalla vuorollaan ja jäävät arpomaan siihen risteykseen. Ne on oikeastaan jopa ärsyttävämpiä kuin rullailijat. :D Onneksi yleensä ihmiset kuitenkin osaavat toimia kohteliaasti ja sääntöjen mukaisesti risteyksissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että siihen on vaikea olla syyllistymättä, jos näkyvyys on hyvä ja tie tyhjä. Meilläpäin tosin tykätään parkkeerata niin lähelle risteystä (jos sitä ei ole merkattu punaiseksi), että näkyvyys on usein aika olematon. Ja arpojat ovat kyllä ihan oikeasti vaarallisia, kun eka ei mene kukaan ja sitten kukaan ei tiedä, kenen pitäisi mennä ja lopulta kaikki yrittää mennä yhtaikaa. Mutta onneksi useimmat hallitsevat säännöt. Ei kai niitä voi olla oppimatta kun joka toinen risteys on all way.

      Poista