perjantai 19. tammikuuta 2018

Paleluteoria

San diegon talvi on ollut tänä vuonna aika olematon. Kunnon sadepäiviä on ollut toistaiseksi puolitoista ja lämpötilat ovat kivunneet joitain kylmempiä päiviä lukuunottamatta kahdenkympin hujakoille ja yli. Talvesta muistuttavat lähinnä viiden aikoihin laskeutuva pimeys ja kylmät (noin kymmenen asteiset) yöt.


Linnut laulavat ja puut kukkivat.

Vaikka päivisin ei olekaan tarvinnut palella, olen ikuisena vilukissana kaivanut esiin huivit, takit ja jopa pipot (lähinnä siksi, että tykkään pipoista) ja kerrostanut oloni mukavaksi muuttuviin lämpötiloihin. Samaa aikaan sekä työkaverini että lapset ovat ilmestyneet kouluun huomattavasti keveämmissä varusteissa. Lapsista moni viilettää kylmissä aamuissa huppari tai ohut pitkähihainen päällä, mutta toisille riittää ihan mekkokin. Jollain saattaa ollaa päällä jopa lämpöinen takki, muttei välttämättä kenkiä.


Kellään muulla ei tunnut olevan kylmä paitsi minulla.

Samaa meininkiä katselin viime viikonloppuna viettäessämme minilomaa Idyllwildin kylässä, noin puolentoista kilometrin korkeudessa. Myös Idyllwildissa oli päiväseltään niin lämmin, että haikatessa pärjäsi ohuella pitkähihaisella, mutta paikallaan ollessa ja illalla auringon laskettua, ei pipo ja talvitakki ollut laisinkaan liikaa. Siis minulle. Samalla kun minä hyrisin luihin ja ytimiin asti yltänyttä kylmyyttää, kulki ohitseni perhe, jonka isän olkapäillä keikkuvilla lapsilla ei ollut päällä muuta kuin legginsit ja ohut pitkähihainen.


Idyllwildin maisemia

Tyytyväistä perhettä katsellessani tuli mieleeni uusi teoria siitä, miksi suomalaiset (otos: minä) palelevat niin herkästi:

Vaikka Suomessa onkin ilmastollisesti huomattavasti Kaliforniaa kylmempää, eivät suomalaislapset joudu tottumaan kylmään. Talot ovat lämpimiä ja vaatteet ne vasta lämpimiä ja teknisesti mukavia ovatkin. Siinä säässä missä san diegolais lapsi viilettää teeppari päällä flipflopeissa tai kengittä, olisi suomalais lapsen päässä tekniset haalarit, kevyt pipo ja kuomat. En siis ole joutunut enkä oppinut sietämään kylmää.

How can you be cold, you are from Finland kääntyy tästä lähtien muotoon tottakai minulla on kylmä. Minähän olen Suomesta!

6 kommenttia:

 1. On kiva huomata ainoa kuka valittaa tasta "kylmasta" :D Itseasiassa yks Ruotsalainen kaveri sanoo aina samaa myos (asuu siis taalla San Diegossa hankin.) Mulla on talvitakki, sen taskuissa hanskat varmuuden vuoks, paksummat sukkahousut jalassa (tosin nyt ostin ihan housutkin talvea varten) ja monesti pipo tai kaulahuivi. Yllattavaa on kuitenki se, etta Robert, kuka on San Diegossa syntynyt ja kasvanut, on samanlainen talvesta valittelija. Sillakin on aina talvisin paksu takki paalla ja kotiin piti hankkia uus space heater :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen ja tänään aamulla oli tosi kylmä, mutta ihana auringonpaiste. Koko kroppa ja mieli heräsi ulkona kävellessä, mutta päällä oli kyllä aika paljon vaatetta :). Phillin vaatteet riippuu ihan päivästä, mutta yleensä sillä on päällä ainakin kaksi kerrosta vähemmän kuin minulla.

   Poista
  2. Mun saatiedote naytti viela 45 astetta (fahreinheitia tietenkin) joskus kymmenen aikaan tana aamuna, niin sai laittaa lammitinta taysille. Robertilla on yleensa paksu huppari ja pipo, joskus pitkahihanen t-paidan alla, ja ma oon saattanut joskus keskitalvella laittaa sukkahousua housujen alle, kun ei kalsareita oo :D

   Poista
 2. Ootko humalassa tossa kuvassa? :D

  VastaaPoista
 3. Täältä löytyy yksi, joka käyttää välillä kesälläkin toppatakkia, koska palelee. Silti en helteestä tykkää. Pakkaset menee luihin ja ytimiin, käsistä ja varpaista lähtee tunto, sekä iltaisin kun tärisen peitonalla, mies valittaa että olen tulikuuma. Meidän suvussa olen ainoa, joka kärsii kylmästä. Voi tietenkin olla kyse tuosta ettei ole kylmään totuttu, mutta epäilen. Toisilla vaan sisäinen termostaatti on rikki. :)

  Toivottavasti siellä alkaa ilmat lämmetä, eikä tarvi enempää palella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin voi olla kyllä totta. Minun termostattini elää ihan omaa elämäänsä, sillä öisin minulla on aina kuuma, vaikka muuten palelenkin :D.
   San Diegossa on ollut tavallista lämpimämpi talvi, mutta pari viime viikkoa on ollut sitten tasapainon vuoksi tavallista kylmempää. Ei mitään Suomen tai edes keski-Euroopan lämpötiloihin verrattavaa, mutta on tullut paleltua ja mietittä kevytuntuvatakin hankkimista. Nyt näyttäisi alkavan onneksi lämpenemään ainakin hetkeksi ja kohta pääsenkin sitten Suomeen palelemaan :). Tsemppiä sinulle lämpimänä pysymiseen!

   Poista