lauantai 8. lokakuuta 2016

Lauantai-illan kombuchat

En ole varma kuinka suosittua kombucha on Suomessa, muualla maailmassa tai oikeastaan edes muualla USA:ssa, mutta täällä Kaliforniassa kombucha on ollut kova sana jo pidemmän aikaa.

Kombucha on teejuoma, joka on valmistettu käymällä. Pohjalla on useimmiten mustaa tai vihreää teetä ja erilaisia maku- ja makeusvaihtoehtoja löytyy valtavasti. Perusmaku on hapan ja ainakin itselläni meni pari kokeilukertaa ennenkuin makunystyräni nöyrtyivät pitämään kombuchaa herkkuna.

Kombuchan väitetään olevan suorastaan ihmeellisen terveellistä. Suurimpien fanien mukaan sillä voi parantaa vaikka AIDS:in, syövän tai diabeteksen. Tieteellisiä todisteita kombuchan terveyseduista ei taida kuitenkaan olla tarjolla. Ainakaan vielä.

Kombuchaa löytyy San Diegossa ihan perus ruokakaupoista, kahviloista, monista ravintoloista ja nykyään myös omista maisteluravintoloistaan (esim. JinBuCha North Parkissa). Uusimpana uutuutena San Diegosta saa nyt myös paikallisen Boochcraftin valmistamaa alkoholipitoista kombuchaa. Ostimme pullon mintun, chilin ja vesimelonin makuista juomaa jo reilu kuukausi sitten, mutta avaamatta jäi. Tänään löysin pullon kaapin perukoilta ja päätin uskaltaa.


Yksi sana: NAM! Meni heittämällä juomasuosikkieni kärkeen. Juoma on ihanan raikasta ja kuplivaa. Hapot ja maut pelaavat loistavasti samaan pussiin ja lopputulos maistuu ihan sangrialta tai kuivalta, hyvin maustetulta siideriltä.

Toistaiseksi boochcraftia taitaa saada vain San Diegosta, mutta en ihmettelisi yhtään, jos bisnes paisuisi ja laajenisi isommille markkinoille. Tälle olisi varmasti kysyntää! Pullon kyljessä lukee "Right now is a great opportunity to take a deep breath, celebrate the moment, and be inspired."  Yhdyn tähän ja nautin. Cheers!

8 kommenttia:

  1. En oo ikina uskaltanut maistaa kombuchaa, mutta tama alkaa jo kuulostaa mielenkiintoselta! Tasta tuli mieleen etta nyt kun tuo kuplavesi innostus on menossa niin nain tuossa meidan tien varressa sellasen mainostaulun missa mainostettiin alkoholipitoista kuplavetta, etta ei ihan hirveasti ihmetyta tama alkoholiputonen kombucha :D Pitaa varmaan kokeilla molempia joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon nähnyt myös mainoksia alkoholikuplavedelle, mutten ole uskaltanut kokeilla enkä edes tutkiskellut ainesosaluetteloa.Olen hyvin epäileväisellä kannalla, mutta toisaalta, niinhän minä olin tämän kombuchankin suhteen :). Alkoholittomista kombuchoista mun suosikki on ihan Vonsistakin saatava mangon makuinen.

      Poista
  2. Sama taalla, vahan kylla epailyttaa noi kuplavesihommat missa on alkoholia. Muuten kylla kuplavesi maistuu. Itseasiassa, olin just torstaina kaverin luona peli-illassa ja meilla oli siella myos La Croix-veden maistiaiset kun niita nyt on vaikka mita makuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesimaistiaiset kuulostaa hyvältä :). Nykyään tulee harvoin ostettua kuplavettä kaupasta, kun hankin itselleni soda streamin.

      Poista
  3. Kombuchaa myydään toki myös Suomessa ihan perus Cittareissa sun muissa :) Se on ihan herkkua, mutta ainakin nuo mitä olen itse kokeillut, on sisältäneet paljon sokeria. Menevät limsa-kategoriaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että Suomestakin saa! Nykyään on vaikea pysyä perillä Suomen tarjonnasta, kun käyn niin harvoin. Täältä olen löytänyt muutamia versioita, jotka on makeutettu hyvin miedosti esim. 100% mangopyreellä. Sokeriahan hedelmäsokerikin on, mutta kuitenkin pikkuisen parempaa kuin valkoinen sokeri. Kerran maistoin lähes makeuttamatonta vihreätee kombuchaa ja se oli rehellisesti sanottuna aika pahaa :). Tai vaatisi ainakin kunnolla totuttautumista.

      Poista
  4. Innostuin kombuchasta viime keväänä, kun kuulin sen auttavan vatsavaivoihin. Oikeassa olivat - helpotti! Olen tosin ostanut vain Ruohonjuuresta näitä. En ole edes ajatellut, että tottahan niitä varmasti myös muualta saan. Kalifornian reissulla olin aivan fiiliksissä kaikista niistä eri kombuchoista, mitä oli tarjolla. Maistoin monia eri ja tykkäsin paljon. Vatsakin pysyi hyvänä koko reissun. En tosin usko, että syy oli ainoastaan kyseisen juoman ;)
    Olet valinnut siis oikein mainion suosikkijuoman! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun kaveri käyttää kombuchaa myös vatsavaivoihin ja toimii kuulemma hyvin.
      Täällä tosiaan riittää vaihtoehtoja joka makuun :). Ei siis ollenkaan hullumpi suosikki.

      Poista